E-pošta:
info@chemilab.si
Telefon:
Tel: +386 59 089 602
05.10.2017
Točno sredi prejšnjega stoletja je bil objavljen prvi, predstavitveni članek nove separacijske tehnike - plinske kromatografije. Tehnika, ki je takrat revolucionalizirala analizno kemijo in raziskave na kompleksnih vzorcih.
Kromatografija je bila takrat poznana že 50 let. Za ločevanje sestavin rastlinskih pigmentov jo je razvil M. S. Tswett. Uporabil je kolono polnjeno z uprašenim apnencem. S tem je postavil temelje konceptualno enostavnemu, enostopenjskemu in hitremu ločevanju komponent v mešanem vzorcu.
Izvirna kolonska gravitacijska kromatografija je bila, seveda, počasna in uporabna bolj izjemoma. Nabor stacionarnih faz in apliciranje različnih topil se je počasi večal. Poleg tega metoda ni uporabna za hlapne substance.
Plinska kormatografija je bila razvita za potrebe petrokemije, za kontrolo uspešnosti destilacije nafte.
Kmalu so novo tehniko posvojile tudi druge industrije. Kmalu so lahko začeli analizirati tudi substance, ki normalno niso hlapne, se pa jih lahko vplini tokom procesa analize.
Plinska kromatografrija je tudi spremenila analitski pristop. Dotedanja »mokra kemija« se je umaknila inštrumentalni analitiki, pri čigar razvoju so sodelovali kemiki, strojniki in fiziki.
Prav tako je spodbudila razvoj tekočinske kromatografije, ki postane visoko ločljiva, hitra, ponovljiva, zahvaljujoč aplikaciji visokih pritiskov, injiciranju malih volumnov in kontinuirani detekciji.
Plinska kromatografija se je bliskovito izpopolnjevala in zavzemala pomembno mesto v analitskih laboratorijih.
Danes je celotna kromatografija zrela veja analitike in ni pričakovati velikih sprememb in revolucionarnih novosti.
Kromatografi so skoraj neuničljivi in namenjeni večinoma rutinskim, ponavljajočim analizam. Vseeno pa lahko opazimo nekaj trendov:
CHEMILAB d.o.o.
Brnčičeva ulica 31
1231 Ljubljana-Črnuče
Telefon: +386 59 089 602
E-mail: info@chemilab.si
E-pošta:
info@chemilab.si
Telefon:
Tel: +386 59 089 602
COPYRIGHT CHEMILAB 2018. All Rights Reserved.
Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje
Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.